Najstarszy Serwis Internetowy o Brodnicy - Promujemy region już od 1995 r.
Forum BRODNICA - portal eBrodnica.pl
Forum dla wszystkich, którzy mają coś do powiedzenia nt. naszego regionu i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Gmina Górzno] Czego brakuje w Górznie?
Autor Wiadomość
NEFERTETE 
NEFERTETE

Wysłany: 2007-04-13, 18:23   [Gmina Górzno] Czego brakuje w Górznie?

Tak na podobny temat rozmawialiśmy odnośnie Brodnicy więc czas zachaczyć i o Górzno. Robi się coraz cieplej i wkońcu ludzie zostawiają telewizory i komputery ;) i wychodzą na powietrze. Może warto zastanowić się nad tym czego Wam brakuje w Górznie by miło i przyjemnie spędzać w nim choćby takie piękne piątki jak dzisiejszy. (Wiemy, że władze czasem odwiedzają nasze forum - może znajdą tu kilka ciekawych i możliwych do zrealizowania pomysłów.)
Mi osobiście naprawdę bardzo brakuje jednej imprezy organizowanej niegdyś cyklicznie nad jeziorem "Wieczoru Świętojańskiego" Ognisko na plaży i gitary, wspólne pieczenie kiełbasek i puszczanie wianków (niezależnie od pogody) i muzyka (niekoniecznie do rana). Naprawdę było miło. Myśle, że wiele osób podziela moje zdanie.
A Wam czego brakuje?

xyz 
a,b,c,d,e...

Wysłany: 2007-04-13, 18:47   

Zgadza się fajnie było by wpisać na stałe pewne imprezy takie które były a które zawsze cieszyły się popularnością:
i obok wymienianego wyżej wieczoru świętojańskiego (jako rozpoczęcie sezonu)proponuje podtrzymać takie imprezy jak:
-piknik plażowej piłki siatkowej
-nocny turniej siatkówki
-triathlon - oczywiście
-piknik szkolny
i ja dołożyłbym i powrócił jeszcze do dwóch które teraz jestem w stanie sobie przypomnieć, czyli:
-festyn agroturystyczny
-pożegnanie lata
skoro już wymieniłem taką długą listę życzeń to dołoże jeszcze,że warto byłoby już w długi majowy weekend organizować coś, bo to już wtedy napływają turyści i decydują, czy wakacyjny urlop maja ochotę spędzać u nas czy w innych miejscach. W innych okresach roku to pomimo tegorocznego niewypału należy podtrzymać tradycję organizacji finałów wośp.

Marek 

Wysłany: 2007-05-09, 09:55   

Hm... Czego mi brakuje? Rozrywek kulturalnych dopasowanych do różnych gustów i zainteresowań. Może jakiś koncercik? Nie chodzi mi o jednego DJ lub grajka. Bo tego w ostatnim długim weekandzie w Górznie nie brakowało. Moim marzeniem było by żeby w Górznie wystąpila jakas grupa rockowa, punkowa, reggae lub ska. Wydaje mi się że ta muzyka w naszym mieście ma sporo odbiorców. Przykładem jest chociażby Jabłonowo, fakt że troszkę wieksze niż Górzno. Tylko, że tam ludzie z ośrodka który odpowiada za "kulturę" dopasowywują repertuar swoich działan do gustów. Przykładem jest zblizajacy się festiwal "Widze reaguje, działam" gdzie wystąpi kilka znana kapela Zabili mi Zołwia. W tamtym miescie widac ze cos na rynku muzyki alternatywnej rusza w dobrym kierunku, u nas wrecz przeciwnie. A szkoda...

Jadzik 

Wysłany: 2007-05-09, 13:32   

jak to ktos kiedys pisal, w gorznie brakuje tez bankomatu. ilu bylo takich co przyjechalo i po kase zapylao samochodem do brodnicy

Marek 

Wysłany: 2007-05-09, 13:48   

Jadzik napisał/a:
jak to ktos kiedys pisal, w gorznie brakuje tez bankomatu. ilu bylo takich co przyjechalo i po kase zapylao samochodem do brodnicy

No właśnie! Bankomat by się przydał.

xyz 
a,b,c,d,e...

Wysłany: 2007-05-09, 13:49   

Hyh!!! I co jeszcze? Tramwaje? Metro? Lotnisko? :D

Marek 

Wysłany: 2007-05-09, 14:07   

Bankomat to raczej przyziemna rzecz.

xyz 
a,b,c,d,e...

Wysłany: 2007-05-09, 14:12   

Marek napisał/a:
Bankomat to raczej przyziemna rzecz.

A tramwaje i lotnisko to nie? metro się tylko nie kwalifikuje :D
O bankomatach raczej decydują banki i widocznie nie kalkuluje im się stawiać bankomatów w Górznie.
Chodzi raczej o to co byście w mieście chcieli i co jest w zasięgu ręki, co można zrobić poprzez instytucje działające na tym obszarze (jak Urzad, Dom Kultury itd).Chociaż z drugiej strony marzenia nie kosztują...

Marek 

Wysłany: 2007-05-09, 14:20   

xyz napisał/a:
O bankomatach raczej decydują banki i widocznie nie kalkuluje im się stawiać bankomatów w Górznie.

Spotykałem bankomaty w wielu mniejszych miejscowościach nie tylko turystycznych i tam się opłaca. W Górznie jest to raczej tylko kwestia czasu aż zamontują taki bankomat.
xyz napisał/a:

Chodzi raczej o to co byście w mieście chcieli i co jest w zasięgu ręki, co można zrobić poprzez instytucje działające na tym obszarze (jak Urzad, Dom Kultury itd)

My tu gadu gadu a co niektóre instytucje i tak swoje. Niby z założenia one mają być dla nas ale jest zupełnie odwrotnie. Miejmy nadzieję, że to się będzie zmianiać.

marta. 
marta.

Wysłany: 2007-05-09, 15:55   

w Górznie brakuje czystej wody w jeziorze ;p

xyz 
a,b,c,d,e...

Wysłany: 2007-05-10, 18:22   

marta. napisał/a:
w Górznie brakuje czystej wody w jeziorze ;p

otóż to!!!

Jadzik 

Wysłany: 2007-05-11, 09:09   

czyta woda, to problem nie od dzis, pamietam dobrze jak bylem kiedys na jednym zebraniu, pszlo o wede w jeziorze i program natura 2000. jakos wtedy dziwnie odnioslem wrazenie ze nie wszyscy mieszkancy gorzna wiedza co wtedy chcieli

Tom 

Wysłany: 2007-05-11, 09:21   

Mnie wkurza też brak dostępu do sprzętu (np. perkusji), który został zakupiony przecież przez działające kilka lat temu Towarzystwo Kulturalne Po rozwiązaniu towarzystwa wszystko to w swoje ręce wziąć nasz Dom Kultury. Ofiacjalnie sprzet ten jest do użytku publicznego, w praktyce jednak sytuacja sie komplikuje i to bardzo... Wiem bo przekonałem sie o tym na własnej skórze :-x

xyz 
a,b,c,d,e...

Wysłany: 2007-05-11, 09:51   

Tom napisał/a:
Mnie wkurza też brak dostępu do sprzętu (np. perkusji), który został zakupiony przecież przez działające kilka lat temu Towarzystwo Kulturalne Po rozwiązaniu towarzystwa wszystko to w swoje ręce wziąć nasz Dom Kultury. Ofiacjalnie sprzet ten jest do użytku publicznego, w praktyce jednak sytuacja sie komplikuje i to bardzo... Wiem bo przekonałem sie o tym na własnej skórze :-x

muszę stwierdzić Tom że masz informacyjne braki

Po pierwsze Towarzystwo nigdy nie kupiło perkusji!!! Własnymi siłami doprowadziliśmy do użytku, tą która leżała zdewastowana na jakimś strychu, jak większość sprzętu i za to,że sekcja muzyczna Towarzystwa naprawiła ten sprzęt stała się jego właścicielem.Co do kupna to towarzystwo zakupiło gitarę, mikrofony, kable i organy, ale jako że w trakcie rozwiązania, sprzęt ten ulegał degradacji przez jakiś uzytkowników (wbrew wiedzy i zgody Towarzystwa)- w myśl zasady że co nie moje to mogę rozpierdo..ć, więc postanowiliśmy że sprzęt ten trafi w najbardziej wg nas powołane ręce i na dzień dzisiejszy jest własnością szkoły (i z tego co wiem nadal służy- a jestem przkonany, że pewnie by go już nie było, gdyby był w posiadaniu innej instytucji).
Co do perkusji to przekazując ją na podstawie umowy z nowym właścicielem uzgodniliśmy, że możliwe jest wypozyczanie perkusji jednemu z kolegów który na niej grał, dbał jak o swoją i z własnej kieszeni często wykładał kasę na naciągi, pałki i inne remonty. Może i ty się dogadasz -spróbuj

NEFERTETE 
NEFERTETE

Wysłany: 2007-05-11, 09:56   

XYZ trochę mnie uprzedził ale tak właśnie wygląda sytuacja.

Odpowiedz do tematu