Wysłany: 2010-06-22, 13:02 [DKF] Robin Hood
Wczoraj sie wybrałem...
I sam za bardzo nie wiem od czego zacząć. Robina zagrał znany wszystkim z takich filmów jak "Gladiator" (bo nie wieże że ktoś mógł nie widzieć tego filmu) czy "Pan i władca na krańcu świata" (kto nie widział a lubi bitwy morskie - polecam) Russell Crowe. Ja sam zaczynam odnosić wrażenie że ten aktor dostaje tylko takie role w których pełni role przywódcze i zaczyna mnie to nudzić...
Jako osoba zainteresowana historią podczas oglądania sie nie nudziłem. Cieszyło mnie że aktorzy wreszcie zaczęli poprawnie strzelać z łuku, czyli nie naciągali cięciwy "garścią" albo trzymając za osadę strzały. Można by sie chwilami czepić ubrań i materiałów z jakich są wykonane, ale z punktu widzenia przeciętnego śmiertelnika nie zainteresowanego tak historią średniowiecza nie można tu nic zarzucić.
Sceny batalistyczne - tu się zawiodłem. O ile ich przedstawienie jest w porządku to jest ich strasznie mało, znajomym teraz mówię że jeżeli oglądali zwiastun to widzieli ich co najmniej 50%. Szkoda, wielka szkoda.
Efekty specjalne - chwilami nie spodziewałem się że można tak strzelać z łuku, ale zasadniczo nie odniosłem wrażenia jakiegoś wielkiego przekoloryzowania.
W filmie oglądamy również problemy XIII wiecznej Anglii, intrygi i sposoby prowadzenia polityki, może to troszkę zaciekawić choć na początku bohaterowie plątali mi się ze sobą
Ciekawy jest moment przywiezienia do Londynu korony zabitego króla i otrzymania jej przez brata. Cisza po zmarłym królu trwa może 3 sekundy, po czym wiwaty na cześć nowego - nie chciałbym tak odchodzić
Małe podsumowanie, jeśli lubimy historię, intrygi, troszkę bitew i średniowiecze na pewno warto się wybrać.
Zasadniczo film dostaje ode mnie oceną 7,5 w skali od 1 do 10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum